Woensdag 6 maart om 6 uur ’s morgens komen een grote hijskraan en een lange vrachtwagen aanrijden voor de Molen van Sloten om in de loop van de ochtend de oude roeden van de molen te takelen en de nieuwe erin te hijsen. De week ervoor hebben de molenaars van de molen zelf al de zeilen en de borden aan de zijkanten van de wieken verwijderd en vanaf 4 maart zijn de molenmakers druk geweest met het weghalen van het hekwerk van de wieken.

In verband met de werkzaamheden is de molen op 6 en 7 maart gesloten voor bezoekers. Op 6 maart is ’s ochtends het gedeelte van de Akersluis bij de molen afgesloten voor verkeer.

Dit spektakel is de eerste grote stap in het restauratieproject van de molen, die nu 33 jaar zijn rondjes draait en meehelpt de voeten van de bewoners van Amsterdam Nieuw-West droog te houden. In december is al één van de eeuwenoude balken gerepareerd. Als over een paar weken de nieuwe wieken klaar zijn volgt de volgende grote fase: het verwijderen van de vijzel onder de molen. Deze enorme schroef, die het water oppompt naar de Ringvaart, wordt gerestaureerd in de werkplaats van de molenmakers en vervolgens weer teruggeplaatst. Verwacht wordt dat het totale restauratieproces begin mei zal zijn afgerond.

Deze kostbare operatie, die nodig is om de molen in goede staat te houden, is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Noord-Holland, de vereniging De Hollandsche Molen, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, het Cultuurfonds, de Rabobank en het Buurtbudget Nieuw West. Daarnaast organiseerde de molen samen met De Hollandsche Molen een crowdfundingsactie met als doel in totaal € 20.000,- binnen te halen. Dankzij fantastische steun van talloze donateurs, veelal uit de omgeving, is dit gelukt.

Meer info over de restauratie