Elke straat verdient iemand als Marijke mei 2023

Een cadeautje bij een geboorte, een bloemetje voor een buur in het ziekenhuis of een welkomstgeschenk voor nieuwe buren. Het zijn voorbeelden van momenten waarop Marijke Haanraadts omkijkt naar haar buren.
Marijke is een van de 7 bewoners uit De Aker die meedoen aan het project Omzienstraten. In een Omzienstraat woont iemand die zich vrijwillig inzet voor verbinding tussen buren. Deze ‘Omziener’ legt contacten en zorgt ervoor dat die behouden blijven. Door iets te organiseren voor de straat of door kleine presentjes langs te brengen bij ziekte, geboorte, feestdagen en andere belangrijke gebeurtenissen. Door het goede voorbeeld te geven, gaan steeds meer buren naar elkaar omkijken.

Ideale Omziener
Haanraadts is de ideale Omziener. Ze is een sociale vrouw die zich al jaren voor anderen inzet en veel vrijwilligerswerk doet. Ze woont al bijna 35 jaar in De Aker en kent er veel mensen. “Ik vond het meteen een goed idee. Ik praat makkelijk met mensen en zo krijg ik veel informatie. Welk gezin een baby krijgt, waar nieuwe buren zijn komen wonen of wie in het ziekenhuis ligt. Ik ga dan graag bij ze langs om te laten zien dat ik aan ze denk.”

Omzienpotje
Als Omziener heeft Marijke een kistje met 70 euro gekregen om kleinigheidjes van te kopen. Voor als een van haar buren het nodig heeft of er iets te vieren is. “Ik koop er het liefst iets dat uit de buurt komt, zoals honing van de buurtimker. Dat is een leuk cadeautje om nieuwe buren te verwelkomen. Zo maak je meteen op een leuke manier contact en kun je iets over de buurt vertellen.”

Zonnebloemen
“Het zou mooi zijn als er meer Omzieners bij komen. We delen de leuke reacties met elkaar, maar bedenken ook nieuwe plannen. Zo willen we zonnebloemen aan bepaalde mensen geven die zij dan weer een paar huizen verderop moeten brengen. Buren die elkaar misschien nog niet goed kennen komen zo in contact met elkaar.”

Wilt u ook Omziener worden?
Doreen van den Berg werkt voor Stichting Eigenwijks dat zich in Nieuw-West inzet voor verbinding tussen bewoners via activiteiten en initiatieven. “We willen nog veel meer Omzienstraten maken. In eerste instantie alleen in De Aker, maar hopelijk in de toekomst ook in andere buurten. Mensen uit De Aker die Omziener willen worden, kunnen mij mailen via doreen@eigenwijks.nl. Elke straat verdient iemand als Marijke.”